Co jsou zemní vruty a proč bych je měl chtít?

Zemní vruty jsou moderním řešením starých problémů. Člověk si chce postavit plot, pergolu, nebo třeba chatku a první myšlenka je: "Kdo bude kopat ty metr a půl hluboké ďury?" A co kdyby to šlo bez toho? Bez rozrytého pozemku, bez potu při tahání všeho toho štěrku, vody a cementu, bez hromady hlíny co mi zbyde na trávníku, a hlavně bez hromady betonu v zemi, který pak zdědí naši potomci? Právě tyhle problémy řeší vruty, kdy je práce s nimi šetrnější k vašemu pozemku, je daleko rychlejší, protože stavět se na nich dá hned po zavrtání a i cenově nakonec vyjdou lépe, když si člověk započte všechnu práci kolem betonáže - vyměření, výkop, bednění, dovoz a příprava všeho materiálu, betonáž, zrání a nakonec ještě dávat do pořádku rozbombardované okolí.

"No jo, ale co takový vrut na rozdíl od betonu unese?" ptáte se.

Tak například 76mm hrubý vrut délky 1000mm má sám o sobě zatížení v tlaku až 1650Kg, únosnost závisí na konkrétním typu zeminy, ale řádově se pohybuje kolem 300kg na vrut zavrtaný 700mm do země. 

"No dobře, to je dost, ale jak dlouho to vydrží, než to v té zemi zrezne?"

Testy ukázaly, že pozinkovaný vrut průměru 76mm po 60ti letech ztratí 1mm tloušťky stěny. A i přesto projde testy na praktické zatížení, které se počítá jako polovina maximálního zatížení nového vrutu.